top of page

Φυλλοξήρα 

Τι είναι η φυλλοξήρα 

αρχείο λήψης (1).jpg
About

Η Φυλλοξήρα (Phylloxera) είναι γένος Ημιπτέρων Εντόμων, τυπικός αντιπρόσωπος της οικογένειας Phylloxeridae, η οποία ανήκει στην ομάδα των φωτοπαρασιτικών εντόμων, που είναι γνωστή ως αφίδες ή μελίγκρες ή φυτόψειρες. Οι αφίδες της οικογένειας αυτής, στενά συγγενικές με τις αφίδες της οικογένειας Aphididae, παρουσιάζουν εναλλαγή παρθενογενετικών και αμφιγονικών γενεών (μερικές άπτερες, άλλες φτερωτές) και περίπλοκα μεταναστευτικά ήθη.

Το γνωστότερο είδος του γένους Φυλλοξήρα, και αυτό με την μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση, είναι το Ph. vastatrix (ή vitifolia), γνωστή και ως φυλλοξήρα του αμπελιού που προκαλεί την ομώνυμη καταστρεπτική ασθένεια στα αμπελια. Τα άλλα είδη του γένους παρασιτούν σε δασικά δέντρα.

Κατηγορίες

Heading 4

Στην ευρωπαϊκή άμπελο εμφανίζεται κατά κανόνα μια μόνο μορφή,η ριζόβια. Τα ενήλικα και ανήλικα νύσσουν και μυζούν τα ριζίδια και τις ρίζες της αμπέλου. Το νύγμα προκαλεί τη δημιουργία φυματίων στα ριζίδια και εξογκωμάτων στις μεγαλύτερες ρίζες. Ακολουθεί σήψη των προσβεβλημένων μερών και βαθμιαία καταστροφή του ριζικού συστήματος. Στο υπέργειο μέρος παρατηρούμε καθυστερημένη βλάστηση, χλώρωση, ξήρανση φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και τελικά ξήρανση ολόκληρου του φυτού. Στα αμερικάνικα είδη έχουμε 5 μορφές ατόμων: φυλλόβια, ριζόβια, φυλογόνο, αρσενικό και θηλυκό. Κυριότερη είναι η φυλλόβια στην οποία τα φυλλόβια άτομα μετά την αρχή της βλάστησης και την εκκόλαψη των αυγών εγκαθίστανται στην άνω επιφάνεια των τρυφερών φύλλων και νυσσούν το έλασμα. Τα νύγματα προκαλούν μια κηκίδα που παίρνει την μορφή θυλάκου διαμέτρου συνήθως 4-5 mm, με μικρό άνοιγμα στην άνω πλευρά του φύλλου και εξέχουσα στην κάτω πλευρά. Το ριζικό σύστημα των αμερικάνικων αμπέλων προσβάλλεται από την φυλλοξήρα κατά τρόπο παρόμοιο με της ευρωπαϊκής, αλλά τα αμερικάνικα είδη έχουν την ικανότητα να δημιουργούν γρήγορα φελλώδη ιστό που απομονώνει το ζημιωμένο μέρος και εμποδίζει την επέκταση της σήψης.

...Copyright (C) http://back-to-nature.gr . Read more at http://back-to-nature.gr/2016/10/h-fullokshra-ths-ampelou-kai-h-katapolemhsh-ths.html .
αρχείο λήψης.jpg
Contact
bottom of page